Anmeldelse af The (mis)behaviour of markets

Benoit Mandelbrot er ikke kun en af de mest indflydelsesrige matematikere i det 20. århundrede. Han er også, hvilket mange nok ikke ved, en af de personer der har studeret aktie- og råvarepriser mest intenst og videnskabeligt. Grunden? Bomuldspriser og andre råvarer er nogle af de bedst bevarede og troværdige datasæt i verden. Det og meget andet har Mandelbrot skrevet en meget spændende bog om, hvis implikationer for prisstudier af aktiemarkedet slet ikke er begyndt endnu.

Hans begreb om “trading time” – tidspunkter hvor markedet handler meget hurtigt og abrupt, en form for accelereret tid, er jo særdeles relevant med den start på 2016 vi har oplevet.

Men først den dårlge nyhed.  Alt hvad vi har forestillet os om normalfordelinger af risiko, modern portfolio theory og black-scholes valueringer af optioner er forkert. Endda grundlæggende forkert. Markedet svinger meget mere og mere voldsomt end de forudsætninger som banker og fundmanagers normalt tager udgangspunkt i når de risikovurderer deres positioner. Aktieverden er fraktal. Udsvingene på enkelt handelsdage skræmmende. Derfor undervurderes risikoen ved investeringer generelt, hvilket er Mandelbrots hovedbudskab i bogen.

Og set i lyset af de første 14 dage på det globale aktiemarkedet kan der være noget om snakken. Hvad værre er så baseres al den tekniske analyse vi kender til, sig netop på de forudsætninger som Mandelbrot viser videnskabeligt ikke holder! Dermed lægger han også endnu et søm i ligkisten til de spekulanter som forsøger sig med gearet daytrading.

Før eller siden går det grueligt galt for dem. Videre betydning har dette også for det vi kalder for formula-investering.  Det virker simpelthen ikke. Pludseligt kommer der en sort svane (ikke en tilfældigt valgt metafor da Nassim Taleb netop har fundet inspiration hos Mandelbrot) og gevinsterne og måske endnu værre hele formuen bliver udslettet.

Både personen Mandelbrot og bogen han har skrevet er meget læsværdig. Hans konklusioner i slutningen er dog skuffende da de ikke inddrager fundamental analyse. Vi må insistere på at selvom markedet er ineffektivt og hysterisk, så vil en akties pris over tid afspejle dens værdiskabelse i form af egenkapital.

Enhver analyse der alene prøver at analysere en aktie ud fra tal og ikke dens forretningsmæssige virkelighed er dømt til at misse den grundlæggende pointe. En aktie er en del af en virksomhed. Går det virksomheden godt bliver denne del – før eller siden – mere værd.

Bogen kan købes på Amazon her:The (mis)behaviour of markets