Handel med tegningsretter

I de situationer hvor selskaber beder deres aktionærer om flere penge af den ene eller anden grund, kan de gøre det ved at udstede flere aktier, som de nuværende har ret til at tegne. Efter man har fået det vedtaget på en generalforsamling bliver der tildelt et antal tegningsretter pr. aktie. Det giver retten til at tegne nye aktier til en given pris. I perioden inden man har tegnet bliver også selve tegningsretten handlet på børsen under virksomhedens fondskode med et tr bagpå.

Prisen på den t-ret + prisen for at tegne bør være lig med kursen på den gamle aktie men er det sjældent (som ses nedenfor). I visse tilfælde er der en enorm prisforskel på de 2 forskellige måder at prisfastsætte den samme (fremtidige) aktie på. Det kan man som privat investor drage fordel af, hvilket kræver en vis kølighed og tålmodighed. Men under de rigtige omstændigheder kan det være en meget lukrativ special situation.

I perioden efter finanskrisen 2008 har det været en trist fornøjelse for selskaberne under eet når man har været på børsen og bede om nye penge. Det har dog været betydeligt værre for de selskaber der måtte gå i banken. Prisen for at rejse ny kapital er skyhøj og det betyder i sidste ende at de eksisterende aktionærer bliver mærkbart udvandet.

Derfor har det været reglen at man skulle holde sig fra selskaber der er kendt for at foretage hyppige emissioner, såsom biotek eller udviklingsselskaber i eksempelvis minedrift, olie og gas.

Derimod kan det være attraktiv at deltage i emissionen fra den anden side, altså som ny investor, til en lav værdiansættelse af et nødlidende selskab. Når selskabet har sikret sig kapital til sin drift og ny strategi kan der være betydelig upside på en kort investeringshorisont. Men der er også betydelig risiko i de selskaber da de jo altså er i markedet for dyre penge af en grund. Den grund er meget sjældent, at selskabet er en succes! Det er som sagt ovenfor aldrig sjovt for de eksisterende aktionærer, men for en kynisk rationel ny investor kan sagen være en anden.

Aktuelt er det Eniro som kører en stor emission igennem, som vi overvejer at deltage i. I forhold til alle nøgletal bliver der givet en flot rabat til nye aktionærer. Eniro har alle ovenstående karakteristika og vi overvejer at købe t-retter og tegne aktier med det spekulative formål at sælge dem kort tid efter tegningen. Der har været betydelig mismatch mellem prisen på den fremtidige eniro-aktie og den nuværende. Markedet har som oftest svært ved at finde den rigtige pris, men det plejer at gå nedad de sidste dage, hvilket i dette tilfælde betyder næste uge. Vi venter til de sidste dage for at se hvor langt t-retterne skal ned. De handles pt. i 50 ører + tegningskurs på 1,5 kroner.

eniro_arbitrage

Her d. 20 marts handles t-ret til 48 ører og moderaktien til 2,2 kroner. Altså et spænd på 10%.

Det svarer sådan set meget godt til spændet set over hele perioden. Over dagen har udsvingene til tider både været 20 og 30% men på intet tidspunkt har det kunnet betale sig at have moderaktien, så hvis man alligevel er langsigtet bør man skifte og købe T-ret og derefter tegne nye aktier. Det har den yderligere fordel at man får aktiveret det skattemæssige underskud.

Prospektet kan findes her