Insiderhandel – pejlemærker for investering

Virksomheders topledere har et såkaldt “vindue” efter fremlæggelsen af kvartals- eller årsregnskab, hvor de kan sælge eller købe aktier i den virksomhed de er ansat i. Det kaldes for insiderhandel og er fuldt lovligt og også meget almindeligt.

Flere historiske studier viser, at det kan være smart at holde øje med insiderhandlen når man skal vurdere et køb eller salg. Igen må vi understrege, at dette ikke erstatter egen research i virksomhedens regnskaber og branche iøvrigt, for der kan være mange grunde til at en insider handler aktier.

Typisk er det dog sådan at ingen for alvor ønsker at blive fattige på denne jord og derfor vil rationalet bag et insiderkøb eller -salg være det samme som for en privat investor. 

Meget tyder på at man ikke kun skal være opmærksom på om der er insiderhandel, men også hvilke insidere der køber eller sælger. Topledelsen, CFO eller CEO, er de vigtigste spillere da de har det samlede overblik over selskabets udvikling. Et selskab kan opleve fremragende ordreindgang, men dårlige marginer og presset arbejdskapital, hvilket vil få salgsdirektøren til at købe aktier, mens finansdirektøren vil sælge.

Herudover skal man være opmærksom på, at meget insiderhandel er støj, fordi det primært handler om udnyttelse af optioner eller warrants som man har fået tildelt af selskabet. Disse vil man måske ønske at skille sig af med det samme, da de opfattes som en del af den ordinære lønpakke og ikke som sådan opfattes som en investering.

Men, igen, hvis virksomheden står overfor en meget stor aftale eller genforhandling af en dyr låneaftale med banken, vil insideren nok ikke være tilbøjelig til at ligge den modsatte vej af hvad vinden blæser.

I de situationer hvor man ser handler kan man omvendt ofte konkludere at beslutningen eller begivenheden man venter på ligger lidt længere ude i fremtiden, idet insideren ellers vil komme i karambolage med reglerne om insidertrading. Man vil tæt på begivenheden tit ikke se handler overhovedet.

Så alt i alt er insidersalg og -køb relativt lange signaler. Noget der peger i retningen af halve år og ikke måneder eller uger.

Daglig opdatering af insiderhandlen i danske aktier her. 

Studier om Insiderhandel

Informed Options Trading prior to M&A Announcements: Insider Trading

Patrick Augustin, Menachem Brenner and Marti G. Subrahmanyam, – June 12, 2014

Predictive and Statistical Properties of Insider Trading

Author(s): James H. Lorie and Victor Niederhoffer

Source: Journal of Law and Economics, Vol. 11, No. 1, (Apr., 1968),

Bøger om Insiderhandel
[mybooktable book=”investment-intelligence-from-insider-trading” display=”summary”] [mybooktable book=”profit-from-legal-insider-trading-invest-today-on-tomorrows-news” display=”summary”]