Investor AB – den skandinaviske kæmpe

Svenske Investor AB er ikke så kendt af private investorer, men bestemt et nærmere eftersyn værd. Selskabet blev stiftet af Wallenberg familien for over 100 år siden og har i mange år investeret i nordisk industrvirksomheder. Der er mange kendinge iblandt og nogle interessante andre, såsom venturefonden EQT – en meget succesfuld og velrenommeret fond der ejer en del virksomheder og funds i Danmark.

Under den nu afgående direktør Børje Ekholm har man de sidste 10 år øget sit ejerskab i sine kernevirksomheder og man ejer idag pæne dele 10-16% af SEB ,Atlas Copco, ABB, AstraZeneca og 2-5% af blandt andet Nasdaq, Saab, Ericsson, Electrolux og Husqvarna.

Aktien er i mange år blevet handlet under indre værdi ca. med en k/i på 0,8 til 0,9. Det gør den stadig. Bestyrelsen har foreslået en dividende på 9 kroner og man kan nok i fremtiden forvente at dividenden bliver øget årligt. P/E er utrolige 4,8 – primært drevet af forøgede kursværdier på de store børsnoterede aktiver, som samtidigt også bringer en del dividende ind i Investor AB, 6,227 milliarder SEK i 2014 (op fra 5,441 i 2013)

Den seneste årsrapport kan læses her. Rapporten indeholder indledningsvist et par ret friske citater, både efter svensk og dansk børsstandard, som kun en direktør der har resultaterne i orden kan tillade sig som afskedssalut. Der er blandt andet et Godfather citat om at “this is the business we have chosen”.

Man skal ikke tage det som tegn på at der bliver skudt fra hoften i Investor AB, tværtimod er det noget af det nærmeste vi kommer Berkshire Hathaway på de nordiske breddegrader. Danske Schouw & Co kan også nævnes i den sammenhæng af langsigtede fundsinvestorer i value- og industrivirksomheder. Der er en forkærlighed som ses nedenfor for (oprindeligt) svenske virksomheder, og det er primært blue chip virksomheder med solid trackrekord og gode brands. Med en P/E på under 5, en k/I på 0,9 og en udbytte procent på 3%, så er Investor AB en rigtig god cornerstone i en langsigtet portefølje. Derfor har vi den med i vores modelportefølje. 

Investor havde per 31.12.2014 omkring 11 milliarder SEK i kontanter el. lign.

Næste kvartalsrapport kommer 21. april og der afholdes Generalforsamling d. 12 maj.

Investorrapport2014