The Intelligent Investor (1949)

 

Det er ingen tilfældighed at investorguru Warren Buffet har skrevet forordet til The Intelligent Investor, som af ham og mange andre, kaldes verdens bedste investeringsbog. Graham var nemlig Buffets læremester igennem mange år. 

Selvom det er en gammel sag, så er den akkurat så relevant idag som da den blev skrevet. Hvilket også understreges af, at 4. udgaven som danner baggrund for denne anmeldelse, er akkompagneret af up-to-date cases frem til 2003 for at illustrere relevansen af det der blev skrevet for mere end 60 år siden. Vi kan så skrive videre med erfaringerne fra de sidste 11 år. Credit Crunch, CDO, CDS. Nye navne på nye bobler. Alt forandrer sig for at forblive det samme. 

Som grundlæggeren af value investering har Graham først og fremmest en vigtig psykologisk pointe. At blive en god investor handler om at bevare roen og følge strategien uanset hvordan markedet bevæger sig. Ligesom panikken er størst ved bunden er euforien højest ved toppen. Om noget præsenterer faldende aktiekurser købsmuligheder for investoren. At følge trenden er en meget velafprøvet og dårlig investeringsstrategi for spekulanter.

Benjamin Graham mission er at lære dig at investere med hovedet og kontrollere følelserne. 

Et af de helt grundlæggende spørgsmål, som få stiller sig selv, er om det overhovedet kan betale sig at gøre indsatsen. Om man får et bedre afkast ved at vælge aktier aktivt, istedet for en mere passiv tilgang. For langt de fleste er svaret nej. Den ekstra indsats er ikke umagen værd.

Men skal man lære de grundlæggende værktøjer så er Grahams bog essentiel læsning for nye såvel som garvede investorer. Hvis man allerede har opgivet eventyret med at være sin egen aktive formueforvalter, den entreprenante investor som Graham kalder det, har han følgende 3 råd til den defensive (og passive) investor.

1) køb de største og mest velrenommerede selskaber i store indeks

2) køb investeringsforeninger

3) Dollar averaging – en metode der tilsiger at man skal købe samme aktie i flere omgange, hvilket også indgår i vores 5 råd.

Os andre entreprenante investorer kan fortsætte ned gennem Grahams guldkorn.

En investor er iflg. Graham disciplineret, altid analyserende, forsigtig med sin kapital og søger kun rimelige afkast. Alt andet er spekulation. Og dette er nok Grahams vigtigste ærinde i bogen. At lære os at blive investorer istedet for spekulanter. Og at forstå hvornår man er det ene fremfor det andet. For tit tager man fejl. De fleste omtaler sig som investorer selvom de i virkeligheden er spekulanter. 

Investordannelse går først og fremmest gennem styring af den indre højrøstede ludoman som gerne vil finde kursraketter, handle hyppigt, tjekke kurser hver time og gå efter store gevinster.

Grahams formel for at slå Wall Street er den stik modsatte. Lav din egen analyse, følg din strategi og lad vær med at kigge på kursen. Det er præcis på toppen og bunden at alle med stor overbevisning tager fejl. Man kan ikke kalde hverken bunde eller toppe, men med sine analytiske værktøjer kan investoren undgå de værste tab og få  solide gevinster over en årrække. At være en intelligent investor handler om dette, ikke om høj IQ. 

I mine næsten 25 års erfaring med aktieinvesteringer har tab naturligvis været uundgåelige. Det er imidlertid hvordan man tackler disse tab der er afgørende. At prøve at vinde pengene tilbage på samme måde som man tabte dem er en dårlig idé, som også Buffet har bemærket.

Og her er det vel på sin plads at notere sig hvad et rimeligt afkast så er. Det er 8% per år. Så glem alt om at mangedoble dine penge på kort tid. De fleste spekulanter ender uden en krone på lommen. Det viste Grahams lange investorerfaring og er også denne skribents ydmyge bidrag.

Jeg har i sagens natur gennem mit arbejde og iværksætteri set mange spekulanter komme og gå igennem årene. Dem der er tilbage er de langsigtede investorer. Men der er ingen grund til at benægte at spekulanten findes i os alle. For at kontrollere denne last kan man vælge at sætte en lille del af sin portefølje (max 10%) af til disse handler. I et selvstændigt depot. Og lade det blive ved det. 

Bogen er, hvis man er investeringsnørd, underspillet morsom og oser af et liv med markedets op- og nedturer. Markedet er som et pendul. Nogle gange overskyder det og nogle gange underskyder det. Tendensen er selvforstærkende, men en ting er sikkert, det der kommer op – går ned igen. Altid.

Graham har mange historiske eksempler, men vi kan jo i vores aktuelle finansielle klima nøjes meda t kigge på renten og overbevise os selv om at heller ikke dette vil vare ved, men hvornår det vender er til gengæld svært at sige, men at rentesikre sig nu er næppe en dårlig strategi på 30 års sigt. 

Igennem bogen deler Graham beredvilligt ud af konkrete eksempler, omfattende historiske analyser, investeringsformer og markedsindsigt som er guld værd for både en ny investor og også til garvede investorer der allerede har bygget en formue og aktieportefølje op igennem mange år giver bogen stof til reflektion og handling.

Hvis du kun skal eje en investeringsbog er The Intelligent Investor et godt bud. 

Køb den her.